Каталог

Унібокс для системи теплої підлоги (Unibox RTL)

Цей прилад отримав свою назву від компанії Oventrop, яка виготовила його серії Unibox. Схоже на ситуацію, коли назва приладу "Xerox" стала популярною в світі. Однак сучасно багато компаній виготовляють пристрої на основі крана RTL та називають їх "Унібокс". Спершу слід пояснити, що таке кран. Англійська абревіатура "Return flow Temperature Limiter" - обмежувач температури зворотнього потоку. Фактично, це звичайний термостатичний кран або клапан, який обладнаний термостатичним елементом, що вимірює температуру теплоносія і, в залежності від встановленої температури, або закривається, або, навпаки, відкривається.

Унібокс (вір англійського терміну Unibox) - це корисний пристрій для монтажу та управління теплою підлогою на основі крану RTL.

 
Коли використовується ця система? Для визначення використання крану RTL або Унібокса в системі теплої підлоги, потрібно розглянути кілька запитань та отримати на них відповіді. Якщо всі відповіді позитивні, Унібокс - це ваш вибір:

Система опалення високотемпературна? Якщо ваша система має звичайні радіатори опалення, вона зазвичай є високотемпературною. Для отримання тепла з радіаторів, котел потрібно налаштувати на температуру теплоносія від 50 до 70 °C. Однак це занадто високо для систем теплої підлоги, яка потребує температури близько 30°C, тому теплоносій потрібно підготувати.

Площа теплої підлоги невелика? Якщо планується великий обсяг теплого полу, краще використовувати колекторну систему з змішуючим вузлом. Але якщо тепла підлога планується у невеликому приміщенні (зазвичай до 10 м.кв.) і довжина труби, яка буде укладена, не перевищує 70-100 м.п. (краще не більше 60-70 метрів), то можливе використання Унібоксу. Наприклад, тепла підлога планується у ванній кімнаті (площа 6 м.кв., труба 50 метрів) - Унібокс можна встановити. Якщо таких приміщень декілька, слід використовувати декілька пристроїв UniBox для кожного з них.
 
Цей прилад отримав свою назву від компанії Oventrop, яка виготовила його серії Unibox. Схоже на ситуацію, коли назва приладу "Xerox" стала популярною в світі. Однак сучасно багато компаній виготовляють пристрої на основі крана RTL та називають їх "Унібокс".
Спершу слід пояснити, що таке кран. Англійська абревіатура "Return flow Temperature Limiter" - обмежувач температури зворотнього потоку. Фактично, це звичайний термостатичний кран або клапан, який обладнаний термостатичним елементом, що вимірює температуру теплоносія і, в залежності від встановленої температури, або закривається, або, навпаки, відкривається.
 
Можливо, ви не розумієте, чому потрібен Унібокс і чому недостатньо просто встановити кран RTL? Для цього слід з'ясувати, чим саме Унібокс відрізняється від звичайного крана RTL. Унібокс зазвичай базується на такому клапані RTL із термоголовкою для встановлення бажаної температури. Крім того, в Унібоксі часто присутній клапан для спуску повітря та балансувальний клапан для регулювання потоку. Унібокс складено компактно у невеликий шафі, який зручно встановити на стіні та закрити кришкою. Підключення труб відбувається знизу, а відводи мають стандартне різблення 3/4 дюйма для підключення євроконусу. Унібокс - це зручно, компактно та естетично.
 
Як підключити Унібокс? Підключення теплої підлоги через Унібокс - це аналогічно підключенню звичайного радіатора опалення. Контур подачі теплоносія підключається безпосередньо до труби теплого полу, що прокладена в підлозі. На зворотньому виході труби підключається Унібокс згідно інструкції з підключення виробу.

Як працює Унібокс або кран RTL? Високотемпературний теплоносій, наприклад, 70°C, подається безпосередньо в трубу теплого полу та починає віддавати тепло стяжці. Проходжуючи весь контур, теплоносій доходить до Унібоксу, на якому встановлено значення 30°C. Термостатичний вузол Унібоксу розуміє, що температура теплоносія надто велика та закриває клапаном. Теплоносій не циркулює, а залишається в трубі теплого полу, постійно віддаючи тепло стяжці. Коли більшість тепла знято і теплоносій охолонув нижче 30°C, клапан відкривається та подає нову частку гарячого теплоносія, і процес повторюється.

На що важливо звернути увагу при встановленні системи Унібокс на теплу підлогу? 1. Довжина труби теплої підлоги не повинна перевищувати дані у паспорті виробу. Зазвичай рекомендовано не більше 50-80 м.п. труби діаметром 16 мм 2. Температура подаючого контуру котла не повинна перевищувати 60-70°C 3. Трубу теплої підлоги слід обирати більш якісною і тією, що здатна витримувати такі температури. 4. Фахівці радять використовувати метод укладання теплої підлоги у формі "равлика" для кращого прогріву.

Найпопулярніші варіанти систем Унібокс:

 
Unibox RTL - найпростіший та найпопулярніший варіант. Регулювання температури теплоносія з встановленням значення температури на термоголовці. Повністю закритий варіант і не має особливих вимог для встановлення.

Unibox RTL + Термоголовка по температурі повітря. Цей прилад має два клапани: перший RTL, як у першому варіанті, і другий - з термоголовкою по температурі повітря. Цей Unibox регулює не тільки теплоносієм, але і слідкує за температурою в приміщенні. Серед недоліків - термоголовка по повітрю виступатиме з кришки, і місце встановлення слід вибирати обережно (див. інструкцію приладу).

Unibox лише з Термоголовкою по температурі повітря. Цей варіант обирають, коли не має потреби регулювання по температурі теплоносія (у низько температурних системах опалення), а важливо лише підтримувати потрібну температуру у приміщенні. Цей варіант має недолік другого варіанта.

Unibox RTL + Клапан для встановлення сервоприводу для регулювання по температурі повітря. Цей варіант для найвибагливіших. Якщо заздалегідь провести кабелі живлення та керування до Унібоксу та встановити сервопривід на клапан, то можливо використання будь-якої додаткової автоматики: з датчиками температури повітря чи пола, вологості та інше. Навіть, підключення до систем Розумного будинку для керування через інтернет чи взаємодії з іншими приладами та сценаріями. Повністю закритий варіант, але має особливі умови: підключення проводів живлення та керування сервоприводом.
 
Здається, ми розібрали усі питання стосовно Унібоксу. Якщо у вас є коментарі, зауваження чи запитання, звертайтеся до менеджерів інтернет-магазину Teplota.UA або залишайте коментарі.
 
 

Фотогалерея

Рекомендуємо купити

 Унібокс для теплої підлоги (з термостатичною головкою RTL) за t теплоносія (Unibox RTL)
New
Супер ціна
  • Вид продукції: Унібокс (Unibox)
  • Приницип роботи: Обмеження по t°C теплоносія
  • Використання: На один контур
  • Циркуляційний насос: Окремий не потрібен
  • Особливості: У монтажному боксі
  • Країна виробник: Китай
 Унібокс для теплої підлоги (з термостатичною головкою RTL) за t теплоносія (Unibox RTL)
New
  • Вид продукції: Унібокс (Unibox)
  • Приницип роботи: Обмеження по t°C теплоносія
  • Використання: На один контур
  • Циркуляційний насос: Окремий не потрібен
  • Особливості: У монтажному боксі
  • Країна виробник: Чехія